Nieuwe cultuurclub steunt lokale projecten in Westerkwartier

Emil Klok is initiatiefnemer van Cultuurclub Westerkwartier
© Niels Timmerman/RTV Noord

Westerkwartier heeft sinds kort een eigen cultuurclub. Inwoners kunnen donateur worden, waarna het ingezamelde geld naar projecten in de gemeente gaat die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Cultureel ondernemer Emil Klok uit Niekerk is initiatiefnemer. Hij deed inspiratie op in Deventer, waar een groep cultuurliefhebbers projecten in die stad ondersteunt. In de provincie Groningen is deze vorm nieuw.

Kleinere initiatieven komen bij grotere fondsen vaak niet in aanmerking voor subsidie, legt Klok uit. Bij Cultuurclub Westerkwartier ligt de drempel een stuk lager. Je hoeft geen ingewikkelde procedures te doorlopen, maar je kunt al terecht met een goed verhaal en een sluitende begroting.

Bestuur beoordeelt inzendingen

Het vijfkoppige bestuur van de club beoordeelt de inzendingen. Wat kans van slagen heeft? Dat kan van alles zijn, vertelt Klok, die ook voorzitter is. ‘Van een speciale uitvoering van showband Crescendo tot een beeldend kunstenaar die budget nodig heeft voor een project.’

De eerste duizend euro is al binnen, maar club wil minimaal het tienvoudige ophalen. ‘Dat moet lukken, want we weten door corona wat we missen als er niks wordt georganiseerd’, zegt Klok. ‘Er zijn genoeg mensen met een hart voor cultuur die hier jaarlijks vijftig euro voor over hebben. Daarvan ben ik overtuigd.’

De cultuurclub heeft drie ambassadeurs gestrikt: wethouder Hielke Westra, Pé Daalemmer en directeur van museum Nienoord Geert Pruiksma. Zij moeten het initiatief de nodige bekendheid bezorgen.

Hulp van gemeente

De gemeente Westerkwartier helpt de club op weg met een bedrag van vierduizend euro, maar is er verder niet bij betrokken. ‘Dat moet ook’, legt Klok uit. ‘Want wij willen juist projecten steunen die nu buiten de boot vallen. Bij de landelijke en lokale overheid.’

De komende tijd staat in het teken van het werven van donateurs. Klok wil minimaal tweehonderd donateurs aan de club binden, die samen het gedroomde bedrag van tienduizend euro moeten ophoesten. Als dat binnen is, bepaalt het bestuur welke initiatieven steun ontvangen.

Klok is een bekend gezicht in de cultuursector. De ondernemer is theaterproducent en doet het management van Rooie Rinus en Pé Daalemmer. De Niekerker ziet de cultuurclub als hobby, waarvoor hij zijn expertise en netwerk kan inzetten.

Project geeft energie

‘Ik leef voor cultuur’, zegt Klok. ‘En dit project geeft mij energie. Bovendien denk ik dat het levensvatbaar is, want anders zou ik er nooit aan beginnen.’

(Bron: RTV Noord, 8 juli 2021)

Dit is de home template