Inwoners gemeente introduceren Stichting Cultuurclub Westerkwartier

Mintsje Boersma en Emil Klok

“Uiteindelijk gaat het om een leuk en leefbaar Westerkwartier”

WESTERKWARTIER – Begin mei hebben Emil Klok, Mintsje Boersma, Kim Oosterhoff, Meindert Lodewijks en Theone Joostensz de Cultuurclub Westerkwartier opgericht. Deze nieuwe stichting moet kleine culturele initiatieven financieel ondersteunen om van de grond te komen om op deze manier de gemeente wat mooier te maken. “We hebben de afgelopen jaren gemerkt dat er weinig geld is voor nieuwe initiatieven op het gebied van kunst en cultuur”, vertelt Emil, kartrekker van de stichting. “Middels de Cultuurclub Westerkwartier willen we daar verandering in brengen”.

De aanleiding voor het oprichten van de Cultuurclub Westerkwartier is een bezoek van Emil aan Deventer. Voor zijn werk als cultureel ondernemer had hij in de Overijsselse stad een speeddate dag, waar ook een lokale cultuurclub aanwezig was. Deze cultuurclub kon bestaan van donaties, wat het beschikbaar stelde voor culturele initiatieven. “Ik dacht er toen gelijk aan om dit ook in onze gemeente op te richten”, vertelt Emil. “Met dat idee ben ik toen mensen gaan benaderen, uit de verschillende culturele hoeken in het Westerkwartier. Vanuit daar is begin mei de Stichting Cultuurclub Westerkwartier ontstaan”. De Cultuurclub Westerkwartier gaat ‘de boer op’ om donaties te verwerven van zowel particulieren als bedrijven. Dat is de eerste fase waar het komende week mee gaat starten. “Het geld dat binnenkomt, stroomt eigenlijk rechtstreeks de culturele sector binnen”, legt Mintsje uit. “Mensen kunnen voor minimaal €50,- per jaar lid worden van de Cultuurclub Westerkwartier”.

De volgende fase is vervolgens dat inwoners een bedrag vanuit de stichting aan kunnen vragen, voor bijvoorbeeld het opzetten van een eerste expositie of het opstarten van een nieuwe culturele activiteit. Om aanspraak te maken op een bijdrage vanuit de Cultuurclub Westerkwartier zijn echter wel een aantal eisen gesteld. “Zo moet het te maken hebben met cultuur, moet het een link hebben met de gemeente Westerkwartier en zijn politieke- en religieuze initiatieven uitgesloten”, gaat Mintsje verder. “Daarnaast keren wij maximaal een bedrag van €1000,- uit per initiatief. Je kunt er niet een heel festival van organiseren, maar daar is het ook niet voor bedoeld. Het is net een bedrag om de kleine initiatieven een duwtje in de juiste richting te geven. De initiatieven die bij een ander fonds buiten de boot te vallen”.

De nieuwe stichting is vooral bedoeld om de wereld een stukje mooier te maken. “Cultuur blijft een beetje het ondergeschoven kindje in het beleid”, zegt Emil. “Echter ben ik er nog altijd van overtuigd hoe meer cultuur er is, hoe heter het wordt. Niet alleen in de grote steden, maar juist in de kleinere regio’s, zoals hier. Cultuur zorgt voor meer verbondenheid in de samenleving. Dat heeft uiteindelijk waardevolle effecten”.

De komende weken gaan de initiatiefnemers de straat op om zoveel mogelijk leden te werven. Al een aantal namen steunen de stichting, waaronder wethouder Hielke Westra, Geert Pruiksma (directeur Landgoed Nienoord) en artiest Pé Daalemmer. Zij zijn dan ook benoemd tot ambassadeurs van de Cultuurclub Westerkwartier. “We hopen natuurlijk van harte dat veel mensen lid worden en de cultuursector op deze manier een warm hart toedragen”, zegt Mintsje. “Kunstenaar Reny Kramer uit Zuidhorn heeft zelfs een workshop tekenen aangeboden aan de eerste tien leden. Tot in ieder geval september blijven wij druk bezig om het fonds te vullen. Van de gemeente Westerkwartier krijgen wij een bijdrage van €4000,-, zoals ook in de Cultuurvisie van de gemeente staat vermeld. We hopen de komende periode mooie stappen te zetten, want uiteindelijk gaat het om een leuk en leefbaar Westerkwartier en daarbij speelt cultuur een belangrijke rol”. Meer informatie over de stichting is te vinden op www.cultuurclubwesterkwartier.nl.

(Uit: De Streekkrant, 18 juni 2021)

Dit is de home template